Ardahan gezilecek yerler listesi başlıklı bu yazımızda, Ardahan gezi rehberi listenizde bulunmasını tavsiye ettiğimiz tarihi ve doğal güzellikler bulunmaktadır.
Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Ardahan’ın nüfusu, 99 bindir. Şehrin konum olarak en önemli özelliği, ülkemizin en doğu uç noktasında yer alması ve Gürcistan ile Ermenistan’a sınır olmasıdır. Yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bulgular, şehrin yerleşik tarihinin, 3000 yıl öncesine kadar dayandığını göstermektedir. Bu tarih sadece bilinen bir tarih olup, daha öncesinde varlığına dair ipuçları bulunmaktadır.
Ardahan gezilecek yerler
Farklı medeniyetlere kucak açmış bir yerleşim yeri olan Ardahan gezilecek yerler listesi, aşağıda bulunan tavsiyelerimizden çok daha fazladır. Şehirde özellikle tarihi kalelerin varlığı, şehrin dünya savaş tarihindeki önemine işaret etmektedir. Yani aslında şehrin geçmişi, bildiklerimizden çok bilmediklerimizle doludur.
Şeytan Kalesi
Çıldır gölünden 15 kilometre uzaklıkta bulunan kale, sarp kayalıklar üzerine inşa edilmiş olup harika bir seyir keyfi sunmaktadır. Yapım yılı hakkında hiçbir bilgi bulunmayan kalenin, Urartular döneminde inşa edildiği bilgisi mevcuttur. Kalenin bulunduğu sarp kayalıklar, kaleyi yaptıran kişilerin nasıl bir stratejik zekaya sahip olduklarının en güzel örneğidir.
Ardahan Kalesi
Kaleleri ile dikkat çeken Ardahan’da bulunan bir diğer kale ise, şehrin adını taşıyan Ardahan Kalesidir. Giriş kısmında yer alan kitabeye göre, kale 1544 senesinde yapılmıştır. Şehir merkezinde bulunması nedeniyle şehri ziyaret edenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan kale, dikdörtgen kale mimarisinin en önemli örnekleri arasındadır. 745 metreyi aşan uzunluğa sahip sur duvarları, bölgenin görüntüsüne farklı bir güzellik katmaktadır.
Çıldır gölü
Çevresinde bulunan dağlardan gelen akarsularla beslenen Çıldır gölü, hiç şüphesiz ki Ardahan denildiğinde akla ilk gelecek yerlerden biridir. Şehrin en önemli doğal güzellikleri arasında yer alan Çıldır gölü, deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte yer almaktadır. Farklı balık türlerinin yetiştiği göl, hobi balıkçılığının yanı sıra çevresindeki mesire alanları ile stres atmak için, şehrin ideal yerleri arasındadır.
Ardahan Kalecik Kalesi
Kalecik köyünde bulunan ve bulunduğu köyün ismi ile anılan tarihi kale, çok eski bir tarihe sahiptir. Milattan önce 800 yılında inşa edilen kale, Urartular döneminde yaptırılmıştır. Yine Urartuların klasik savaş ve savunma stratejisine uygun bir şekilde sarp kayalıklar üzerine inşa edilen kale, bugüne kadar farklı isimlerle anılmış olsa da, günümüzde kalecik Kalesi olarak anılmaktadır.
Taşköprü kitabeleri
Çıldır ilçesi sınırlarında yer alan kitabeler, şehrin geçmişine ait bilgiler veren önemli yazılı kaynaklar arasındadır. Özellikle Urartular hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kitabeler, Ardahan gezilecek yerler listenize yer vermenizi tavsiye ettiğimiz ziyaret alanlarından biridir.
Mevlit Efendi Camii
1701 senesinde yapılan camii, Ardahan şehir merkezinde yer almakta olup şehirde bulunan önemli Osmanlı eserleri arasındadır. Günümüze kadar farklı dönemlerde tadilat görmesinin yanı sıra orijinal yapısını koruyan camii, günümüzde hala ibadet için aktif olarak hizmet vermektedir.
Kinzi Kalesi
Ardahan şehir merkezinden yaklaşık olarak 32 kilometre mesafede bulunan Kinzi Kalesi, yine yapım yılı bilinmeyen tarihi yapılardan biridir. Kalenin mimarisinin uzmanlar tarafından incelenmesi sonucunda, Urartular döneminde yapıldığı zannedilmektedir. Kalenin iç kısmında, bir savaş esnasında halkın ihtiyaç duyabileceği, birçok yaşam alanı olması dikkat çekmektedir.