Kulvar Haber

C Vitamininin Bağışıklık Sistemine Faydaları ve Çok Daha Fazlası

C Vitamininin Bağışıklık Sistemine Faydaları ve Çok Daha Fazlası
37 views
19 Mart 2019 - 15:37

Birçok meyve ve sebzede, cilt bakım serumlarında ve anti-aging ürünlerinde C vitamini bulunur. Güçlü bir mikro besin ve diyetin çok önemli bir parçasıdır.

Cilt yaşlanmasından kolesterol seviyelerini düşürmeye kadar, çalışmalar C-vitamininin içten dışa, sağlığın birçok yönüne fayda sağladığını göstermektedir.

C Vitamininin Bağışıklık Sistemine Faydaları ve Çok Daha Fazlası
C Vitamininin Bağışıklık Sistemine Faydaları ve Çok Daha Fazlası

Bu önemli vitaminden kaynaklanan bir eksiklik vücudunuza ciddi zararlar verebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına, diş eti iltihabı ve kolay morarma gibi belirtilere neden olabilir.

Tersine, yeterince alarak hastalıkların ve enfeksiyonun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca, demir emilimini artırmaya ve hatta gut gibi ağrılı durumların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

C vitamini ve Vücuttaki Rolü Nedir?

C Vitamini ve Vücuttaki Rolü Nedir
C Vitamini ve Vücuttaki Rolü Nedir

Vitamin c bilimsel olarak askorbik olarak adlandırılır. Su içerisinde çözülebilen bu vitamin birçok meyve ve sebze de bulunduğu gibi antioksidan etki bakımından da zengindir. Bu etkisi ile birlikte, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve birçok hastalık için öncü koruma sağlar.

Vücudunuz ayrıca kolajen gibi gerekli bileşenleri çözümlemek için C vitamini kullanır. Ayrıca, bağ dokusunu oluşturan bir yapısal protein türüdür ve yaralanmaların iyileşmesinde yardımcı olur.

Devam etmekte olan araştırmalar, Vitamin c yararlarının çokluğunu ortaya çıkarmıştır ve diyetinizde yeterince yer almanın cilt sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir. Ayrıca bağışıklığı artırmaya ve hatta belirli koşullara karşı korunmaya yardımcı olabileceği de bilinmektedir.

C Vitamini Faydaları ve Kullanımları

C Vitaminin Vücuda Faydaları Nelerdir
C Vitaminin Vücuda Faydaları Nelerdir
  • Güçlü Antioksidan Özelliklere sahiptir.
  • Anemi rahatsızlığının önlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklığı Artırır.
  • Kalp Sağlığını Geliştirir.
  • Parlak ve sağlıklı ciltler için gereklidir.
  • Gut riskini azaltır

Güçlü Antioksidan Özelliklere Sahiptir

Antioksidanlar sağlık ve hastalıkta merkezi rol alırlar. Vücutta hastalık ve enfeksiyonlara neden olan serbest radikaller ile savaşırlar. Bu radikaller oksidatif stresi en aza indirir ve hücrelerinize zarar verir.

Antioksidanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre; kalp rahatsızlığı, kanser ve otoimmün rahatsızlıklarla birlikte çok çeşitli sağlık sorunu ile mücadelede etkilidirler.

Vitamin-C Anemiyi Önlemede Etkilidir

Anemi, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Anemi belirtilerine bakıldığında; aşırı halsizlik, sırt ve göğüs ağrısı, sürekli yorgunluk hali sıkça görülmektedir.

Vitamin-C Anemiyi Önlemede Etkilidir
Vitamin-C Anemiyi Önlemede Etkilidir

Anemi sorununun oluşmasında etkili olabilecek birçok etken vardır. Bunlardan en önemlisi Vitamin B12 ve demir elementinin yetersizliğidir.

Vitamin c demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olmak için demir emilimini artırabilir. Yakınlarda Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da bir çalışma yayınlanmıştır. Bu çalışmada; bir yemekle C vitamini almanın demir emilimini yüzde 67’ye kadar arttırabildiği bulunmuştur. En iyi sonucu elde etmek için, demir içeren yiyeceklerle birlikte, C vitamini içeren yiyecekler bir arada tüketilebilir.

Bağışıklığı Geliştirir

Vitamin c denildiğinde akla gelen ve en faydalı özelliklerinden birisi ise bağışıklık sistemini iyileştirme kabiliyetidir. Kış aylarında ya da kışa girerken daha fazla C Vitamini tüketmekteki amaçta budur. Soğuk algınlığı ve Gribal enfeksiyonlarda ilk savunma hattı C Vitamini tarafından kurulur.

Araştırmalar, C-vitamininin bağışıklık kazandırıcı yararlarını defalarca doğrulamıştır. Bilim dergisinde yayınlanan bir makalede, yeterli C-vitamini almanın belirtileri azaltmaya ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların süresini kısalttığı anlatılmıştır. Ayrıca, C-vitamini de pnömoni, sıtma ve ishal gibi diğer durumların insidansını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Kalp sağlığınız genel sağlık için kesinlikle gereklidir. Vücudunuzdaki en önemli organlardan biri olan kalbiniz, damarlarınızdan kan pompalayarak hücrelerimizi oksijen ve besinler ile beslemek için yorulmadan çalışır.

Tükettiğimiz besinlerde daha çok C-Vitamini kullanmak, kalp sağlığını korumada destek vereceği gibi kalp hastalığı riskini de minimuma düşürebilir.

Ulusal Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden yapılan araştırmaya göre, günde 500 miligram C-vitamini takviyesi alınmalıdır. Bu takviyenin LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde düşürüldüğü bildirilmiştir.

Parlak ve Sağlıklı Ciltler İçin Gereklidir

Cilt bakım ve kozmetik ürünlere baktığımızda C-vitamini ya da askorbik asit görebiliriz. vitamin-C antioksidan etkiye sahiptir ve bu özelliği ile biyolojik sistemimizdeki farklı mekanizmalar ile birleşerek cilt bakımında kullanılır.

C-Vitamini kollajen sentezlemesinde etkili olduğu için cildin daha erken yaşlandığına dair inançlar vardır. Ayrıca ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın neden olduğu cilt hasarına ve serbest radikal oluşumuna karşı da koruyabilir. Ayrıca, cilt parlaklığı ve hiperpigmentasyon için de yararları bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu, ciltte oluşan koyu lekelerin ana kaynağı olan melanin üretiminin c-vitamin-C tarafından  kontrol edildiğini ve lekelerin ortadan kalmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Gut Riskini Azaltır

Gut, şiş ve sert eklemlerle karakterize ağrılı bir artrit rahatsızlığıdır. Daha çok ayaklarda ve ayak parmaklarında etkili olan Gut, eklemlerde ürik asit yoğunlaşması sonucu kendini gösterir.

Çalışmalar daha fazla vitamin-C almanın guttan korunmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. İç Hastalıkları Arşivi’nde yayınlanan bir çalışma, 20 yıllık bir süre boyunca yaklaşık 47.000 erkeği izlemiştir. Haha yüksek vitamin-C alımının gut geliştirme riskiyle ilişkili olduğu bu çalışma ile keşfedilmiştir.

En Çok C Vitamini İçeren Besinlerden bazıları

  • Kivi: 1 fincan 164 miligram (%273 DV) içerir
  • Dolmalık Biber: 1 bardak, ham 120 miligram (%200 DV) içerir
  • Portakal: 1 bardak 95,8 miligram (%160 DV) içerir
  • Çilek: 1 bardak 89.4 miligram (%149 DV) içerir
  • Papaya: 1 fincan 86.5 miligram (%144 DV) içerir
  • Ananas: 1 fincan 78,9 miligram (%131 DV) içerir.
  • Greyfurt: 1 bardak 71,8 miligram (%120 DV) içerir
  • Brokoli: ½ fincan, 50.6 miligram (%84 DV) içerir
  • Brüksel Lahanası: ½ fincan, 48.4 miligram (%81 DV) içerir
  • Mango: 1 fincan 45.7 miligram (%76 DV) içerir
  • Domates: 1 fincan 18,9 miligram (%32 DV) içerir
  • Ispanak: 1 bardak, pişirilmiş 17.6 miligram (%29 DV) içerir

C Vitamini Dozaj ve Takviyeler

Tavsiye edilen vitamin-C alımı yaş ve cinsiyete göre değişebilir. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre vitamin-C için önerilen besin alımları şunlardır:

  • 0 – 6 ay: günlük 40 Mg
  • 7 – 12 ay: günlük 50 Mg
  • 1 – 3 yaş: günlük 15 Mg
  • 4 – 8 yaş: günlük 25 Mg
  • 9 – 13 yaş: günlük 45 Mg
  • 14 – 18 yaş: erkeklerde günde 75 Mg, bayanlarda günde 65 Mg
  • 19 yaş ve sonrası: erkekler için günde 90 Mg, bayanlar için günde 75 Mg

Sigara içen bireyler günlük 35 miligram C-vitaminine ihtiyaç duyarlar. C-vitamini ihtiyacı da, gebe ve emziren kadınlarda sırasıyla 85 miligram ve 120 miligramlık artış göstermektedir.

Astaksantin veya beta-karoten gibi diğer antioksidanlar için vitamin-C takviyeleri de mevcuttur. Bu takviyeler, vitamin-C tozu, tablet ve kapsül formunda bulunabilir.

Ancak, doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe, C-vitamini takviyesinden ziyade besin kaynaklarından elde etmek en iyisidir.

C vitamini eksikliği belirtileri ve nedenleri

Önemli derecede Vitamin-C yetersizliği, skurvy denilen bağ doku ve kollajen bileşiminde hasara neden olan soruna yol açabilir.

Geçmişte, scurvy inanılmaz yaygın ve hatta ölümcül idi. Gerçekte, 18. yüzyılda İngiliz denizcileri için büyük bir ölüm nedeni oldu. Bugün, daha az yaygındır, ancak sindirim bozuklukları gibi besin emilimini bozan altta yatan koşullardan kaynaklanabilir.

Bir çalışma, inaktif Crohn rahatsızlığı bulunan on hastanın yedisinde, vitamin-C yeterli miktarda verilmiştir. Buna rağmen C-vitamini eksikliğinin tespit edildiğini bile ortaya koymuştur. Çalışmalar ayrıca sigara içenlerin vitamin-C’ye karşı daha duyarlı olabileceğini de göstermiştir.

Scurvy’ın aşağıdakiler de dâhil olmak üzere bazı ciddi belirtileri ve semptomları olabilir:

  • Yavaş yara iyileşmesi
  • Diş eti kanaması
  • Kolay morarma
  • Yorgunluk
  • Şişmiş diş etleri
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Sık burun kanaması
  • Kuru, pullu cilt
  • Şişmiş eklemler
  • Kuru saçlar
  • Dişeti iltihabı

Scurvy tedavisi, C-vitamini takviyesi veya vitamin gıdalarının bir sağlık profesyonelinin yönlendirmesi altında alınmasını içerir.