Kulvar Haber

Keten Tohumu faydaları ve zararları nedir?

Keten Tohumu faydaları ve zararları nedir?
58 views
16 Nisan 2019 - 22:40

Keten tohumu son yıllarda çok fazla ilgi gören oldukça faydalı bir bitkidir. Keten tohumu fenolik birleşenlerin en zengin kaynaklarındandır. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, kanser önleyici gıdalar arasına aldığı ve üzerinde çalışılmasını ön gördüğü bitkisel mataryalden birisi olarak keteni belirlemiştir. Keten tohumu tüketilirken mutlaka öğütülmelidir.

Her Derde Deva Keten Tohumu Kullanımı Faydaları ve Zararları Nedir?
Her Derde Deva Keten Tohumu Kullanımı Faydaları ve Zararları Nedir?

Keten tohumu kompresleri nemli ısı aktardığı için bilhassa sinüzit, nezle gibi vakalarda uygulanması tavsiye edilir. Ayrıca kolesterolü düşürme etkisi olan keten tohumu, cildin parlamasına ve derinin hızlı onarılmasına yardımcı olur.

İçerisindeki yüksek miktardaki müsilaj nedeniyle kabızlığı önler. Keten tohumu suyla temas ettiğinde müsilaj serbest kalır ve suyun kıvamını arttırır. Keten tohumu faydalarının yanı sıra içinde bulundurduğu  vitamin değerleri de çok fazladır.

Keten Tohumunun faydaları, içerdiği vitamin ve bileşenler nelerdir?

  1. Folik asit
  2. E ve B grubu vitaminleri
  3. Kalsiyum
  4. Potasyum
  5. Demir
  6. Magnezyum
  7. Fosfor mineralleri
  8. Lif
  9. Omega3 ve omega6

Keten tohumunun saymakla bitmeyen faydaları vardır. Keten tohumu, kan şekerini dengeleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Meniyi ve idrarı çoğaltır, doğum kolaylaştırır, saçları güçlendirir ve yaraları kapatır.

Özellikle boğmaca ve ülser için çok faydalıdır. Keten tohumu romatizmal hastalıkların gelişmesini önler ve menepoz gibi pek çok alanda pozitif etkileri bulunmaktadır. Çok fazla faydası bulunan bu bitkinin zayıflatma ve yağ yakma özelliği de vardır.

Keten tohumu yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığını destekler, tok tutar fakat bu özelliğinden dolayı çokça tüketmek yanlıştır. Araştırmalara göre keten tohumu diğer bitkilere oranla neredeyse 800 kat daha fazla lignan içerir.

Buna bağlı olarak 2015 yılı international Journal of Phatmaceutical  Scienses Review and Research’teki  çalışmaya göre lignan bakımından zengin keten tohumu PKOS’lu vakalarda kist boyunu küçültmeye yardımcı olabiliyor. Bununla beraber çalışmalar artan testesteron seviyesini de azaltabileceğini söylüyor.

Not; bu bitkinin kontrolsüz ve çok fazla kullanımından kaçınılmalıdır.

Keten Tohumunun Zararları

Keten tohumunun faydalarının olduğu kadar zararları da vardır. Keten tohumu kullanılmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli şey olgunlaşmamış ham keten tohumu kullanmamaktır.

Keten tohumu günlük tavsiye edilen oranın dışına çıkılarak çok fazla ve kontrolsüz kullanıldığında faydalı olan bu bitkinin zararları görülür. Bu zararlar;

  1. Şişlik
  2. Gaz
  3. İshal
  4. Karın ağrısı ve bulantıya neden olur.

Sıvıyla temas ettiğinde şişen keten tohumu bağırsak ve yemek borusu sorunu olan kişilere tavsiye edilmemektedir.

Keten tohumu kan inceltici ya da diğer kan ilaçlarıyla kullanılması önerilmez. Kan ilaçlarıyla etkileşime geçen keten tohumu istenilmeyen sonuçlara neden olabilir.

Ayrıca aspirin, ibuprofen, warfarin gibi ilaçlar kullanıldığında bu bitki kullanılmamalıdır. Bitkinin başka bitkilerle etkileşimi de olabilir. Melek otu, karanfil, sarımsak, zencefil, gibi bitkilerle beraber kullanılmamalıdır.

Keten tohumu kan şekerini düzenleyen ilaçlarla birlikte kullanıldığında kan şekerinin gereğinden fazla düşürür. Belli bir hastalığı olan kişiler ve sürekli olarak ilaç kullanan kişiler bu bitkiyi kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdırlar.

Fazla miktarda keten tohumu kullanmak östrojen hormonunun oranını arttırabilir. Bu hormonun artması yumurtalık kanseri, meme kanseri, rahim kanseri ve meme kanseri risklerini yükseltebilir.

Ayrıca hamilelik döneminde düşüklere neden olabileceği için hamilelik döneminde de kullanılması tavsiye edilmez.

Keten tohumu içerisinde Omega 3 yağ asidi bulunur, bu yağ asidi içerisinde alfa-linolenik adı altında bir yağ asidi bulundurur. Bu yağ asidi erkeklerde prostat kanseri ile ilişkili olduğu için yağ oranı azaltılarak kullanılmalıdır.

Keten tohumu alerjik hassasiyet bulunanlarda tüketilmeden önce doktora danışılmalıdır.