Kulvar Haber

Mor Ekmek Kalori Değerleri, Nasıl Yapılır?

Mor Ekmek Kalori Değerleri, Nasıl Yapılır?
8 views
22 Eylül 2020 - 10:36

Sağlıklı beslenme açısından faydalı olduğu bilinen mor ekmek kalori değerleri ile de farklı diyetlerde kullanılan besin maddelerinden biridir. Sağlıklı besin maddelerinden biri olan mor ekmeğin besin değerleri ve mor ekmek nasıl yapılır? Sorusunun cevabına, yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Mor Ekmek Nasıl Yapılır?

Malzemeler

Ön Maya Malzemeleri

  • 30 gram su
  • 30 gram un
  • 30 gram ekşi maya

Mor havuç suyu malzemeleri

  • 1 su bardağı su
  • 2 tane orta boy mor havuç

Ekmek için malzemeler

  • İki tatlı kaşığı tuz
  • 115 gram tam buğday unu
  • 50 gram sert buğday unu
  • 280 gram mor havuç suyu
  • 200 gram beyaz un
  • 90 gram kadar ekşi maya

Mor ekmeğin hazırlanışı

  • İlk olarak ekmeği yapacağınız günden önceki gecede 30 gram su, 30 gram un ve 30 gram ekşi mayayı iyice karıştırdıktan sonra, oda sıcaklığında bekletip mayalanmasını bekleyin.
  • Mor havuçları rendeledikten sonra su ekleyerek, ocağın üzerinde kaynatın.
  • Havuçların renginin suya tamamen çıkmasının ardından, karışımı ocaktan alıp süzdükten sonra soğumaya bırakın.
  • Havuç suyunun soğumasının ardından tuz ve un ekleyip, maya ile karıştırın. Yoğurma işlemini hamur yapışmaz ve esnek bir hale gelene kadar yapın.
  • Hazırladığınız hamurun üzerini ıslak bir bez ile örterek, yaklaşık iki saat kadar iyice mayalanmasını bekleyin. Mayalanma sırasında 30 dakikada bir hamuru dört defa zarf gibi katlamayı ihmal etmeyin.
  • Mayalanma sepeti kullanıyorsanız hamuru bu sepete, kullanmıyorsanız da unlu bir beze sardıktan sonra uygun bir kaba yerleştirdikten sonra, buzdolabında dinlenmeye alın.
  • Hamur 1 gün boyunca buzdolabında dinlendikten sonra, bir tepsi içerisinin altına fırın kağıdı serdikten sonra hamuru tepsiye yerleştirin. Tercihen döküm tencere kullanmanız daha iyi olacaktır.
  • Tercihinize bağlı olarak hamuru tek parça yerine, iki parçaya ayırabilirsiniz.
  • Daha önceden 250 derece ısıtılmış fırına koyarak, 30 ile 40 dakika arasında pişirin. Hamurun pişme süresi, hamurun kalınlığına göre değişecektir bunu unutmayın.
  • En son olarak hamuru telin üstüne alıp soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Mor Ekmek Kalori Değerleri

100 gram mor ekmek kalori değeri, 237.00 kcaldir. 1 dilim yani 30 gram mor ekmeğin kalori değeri ise, 71.10 kcal şeklindedir. Mor ekmeğin 100 gram yani 3-4 dilim besin değerleri şöyledir.

  • 3,90 gram lif
  • 5,90 gram şeker
  • 11,87 gram protein
  • 4,72 gram yağ
  • 1,47 gram doymuş yağ
  • 330 miligram sodyum
  • 0,49 mikrogram thiamin
  • 0,33 mikrogram Riboflavin
  • 4,39 mikrogram niacin
  • 4,88 miligram demir
  • 20 mg antosiyan

Gibi, besleyici değerlere sahiptir.

Mor Ekmeğin Faydaları

Sağlık açısından öneme sahip olan antosiyan, günlük her insanın en az 2,5 mg ihtiyaçları arasındadır. 100 kramlık mor ekmekte, 20 mg antosiyan bulunmaktadır. Yani bir dilim mor ekmek tüketilmesi, günlük antosiyan ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır.

Diğer yandan kolesterol açısından zayıf olması ve protein değeri nedeniyle, sağlıklı protein alımı için mor ekmek önemli bir yere sahiptir. Zengin içeriği sayesinde başta kardiyovasküler ve nörodejeneratif rahatsızlıkların önlenmesi için oldukça faydalı olan mor ekmek, sindirim sistemini yormayan bir yapıda olması nedeniyle de fayda sağlamaktadır.

Doğal antioksidan özelliği bulunan ekmek, metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak sağlıklı zayıflamak için de oldukça faydalıdır. Nihayetinde kalori değeri nedeniyle aşırıya kaçılmadan tüketilmesi halinde, kilo almadan vücut sağlığına fayda sağlamaktadır.