Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), TÜİK’in Dış Ticaret Verilerini baz alarak hazırladığı TGDF Dijital Veri Paneli'nin mart ayı sonuçlarını paylaştı.

Sektör ilk çeyrekte 1,29 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Aynı dönemde birim ihracat değeri yüzde 2,26 artışla ton başına 1266 dolar seviyesine ulaştı.

Mart ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,62 arttı ve 2,42 milyar dolara çıktı.

En çok ihracatı şekerli mamuller sektörü yaptı

Ocak – Mart döneminde en fazla ihracat yapılan sektör 804 milyon dolarla şeker ve şekerli mamuller oldu. Bu sektörü 688 milyon dolarla sert kabuklu meyveler, 636 milyon dolarla yaş meyve, 545 milyon dolarla bitkisel yağlar ve 428 milyon dolarla balıkçılık ve su ürünleri takip etti.

İthalatta ilk sıra hayvan yemi sektörünün

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 1 milyar 25 milyon lira ceza kesildi Ticaret Bakanlığı duyurdu: 1 milyar 25 milyon lira ceza kesildi

İthalatta ilk sırayı ise 1,35 milyar dolarla hayvan yemi sektörü aldı. Bu sektörü 1,07 milyar dolarla bitkisel yağlar, 646 milyon dolarla kakao ve çikolata, 545 milyon dolarla canlı hayvan, 253 milyon dolarla kahve, çay ve baharat sektörü izledi.

Ürünler bazında ilk sırada fındık var

İlk çeyrekte ürünler bazında ilk sırayı 395,6 milyon dolarlık ihracatla fındık içi aldı. Fındığı, 269,8 milyon dolarla ayçiçeği yağı rafine ve 233,5 milyon dolarla buğday unu izledi. Fındık ihracatı yüzde 9,32, ayçiçeği yağı yüzde 24,18 artış kaydetti. Buğday unu yüzde 39,74 düştü.

İthalatta ilk sıralarda sığır ve soya fasulyesi yer alıyor

İthalatı yapılan ürünler sıralamasında 531,4 milyon dolarla sığır, 466,7 milyon dolarla soya fasulyesi ve 389,8 milyon dolarla kakao yer aldı.

Irak, ihracatta başı çekti

Tarım, gıda ve içecek sektöründe en çok ihracat gerçekleştirilen ülke 850 milyon dolarla Irak oldu. Irak’ı 519,1 milyon dolarla Almanya, 458,1 milyon dolarla ABD izledi. İhracat Irak'a azalırken, Almanya'ya ve ABD'ye arttı.

İthalatta Rusya oldu

Sektörün en çok ithalat yaptığı ülke ise 720,6 milyon dolarla Rusya oldu. Rusya’yı 538,5 milyon dolarla Brezilya ve 523,5 milyon dolarla ABD izledi.