escort izmir

izmit escort

malatya escort

istanbul escort

istanbul escort

Kulvar

Laktik Asit: Cilt İçin Faydaları ve Zararları!

Laktik Asit: Cilt İçin Faydaları ve Zararları!
646 views
20 Mart 2019 - 15:24

Laktik asit ve cilt için faydaları üzerine derlediğimiz makalemizde sizlere;

  • laktik asit nedir?
  • Laktik asidin özellikleri
  • laktik asidin cilt için etkileri
  • Nerelerde bulunur?
  • Nasıl ede edilir
  • Laktik asidin cilt için kullanımı
  • Ciltte kullanımının dezavantajları
  • Ciltte kullanımı güvenli mi? konularına değineceğiz.

Laktik Asit Nedir?

Laktik Asit Nedir?
Laktik Asit Nedir?

Cilt Bakım ürünlerine alternatif olarak doğal yöntemlerin kullanılmaya başlandığı günümüzde ismi sürekli dile gelen bir asit türevidir. Alfa Hidroksi Asit (AHA) grubundandır. Gruptaki diğer asitlere göre daha zayıf yapılıdır. Bu da laktik asidin cilt bakım ürünlerinde kullanılmasını sağlamaktadır.

Tanımına geçmeden önce, yapılan yanlış anlatımlara aydınlık getirmek adına şunları yazabiliriz. Öncelikle bilmekte fayda var ki meyve asiti türünden bir glikolik asit değil, insan ve hayvanlarda bulunan bir hodroksi asittir. Laktik asit peelinglerinde de bu asit türü süt ya da yoğurt peeling’i olarak tanımlanmaktadır.

Laktik Asit Tarihi

Laktik asit 1780’de İsviçre asıllı kimyager olan Carl Wilhelm Scheele tarafından bulunan organik bir hidroksi asit türüdür. Bilimsel adı Alfa hidroksipropanoyik’tir. Bilimsel formülü (ch3choh-cooh). 1780 Yılında bulunmuş olsa da, asıl kullanımı ve keşfi 1881 yılında olmuştur.

Sütü ekşiterek elde edilen ve ticari amaçla kullanılan bu asidin ismi de sütte bulunduğu için laktik asit olarak konulmuştur ve laktat da denilmektedir. Bu asit sarımsı bir renge sahiptir ve yoğun bir kıvamı vardır.

Kimya da E270 adı ile de tanımlanmaktadır. Laktat her ne kadar aynı mana da kullanıyor olsa da, Laktat bileşeni, içerisindeki Potasyum ve Sodyum tuzlarının bileşiğine verilen addır.

Kısa bir Tanımla: Süt içerisindeki laktoz maddesinin laktik maya bakterileri yardımı ile laktik aside dönüştürülmüş halidir.

Ayran içtiğimizde ya da yoğurt yediğimizde vücudun yorulduğu için buna karşı geliştirdiği bir savunma mekanizması olarak uykuya geçmesi, laktik asidin etkisini belki de en iyi anlatan örnek olacaktır.

Laktik asidin yarattığı bu durumun biraz daha bilimsel açıklaması ise; Canlıların yapılarında bulunan glikojen karbonhidratının yıkımı ile ortaya çıkan bir durum olarak ta tanımlanır.

Glikozun bu evresinde (özellikle spor yapıldığı zamanlar) Sitrik asidin ham maddesi olarak bilinen piruvat (C3H4O3) ortaya çıkar ve kas hücreleri piruvatı enerjiye dönüştürmek için yakmaya çalışır.

Ama enerjiye dönüşme potansiyeli glikoza göre çok daha düşük olan piruvatın dönüştürülemeyen kısımları bu işlem sonucunda laktat a dönüşür.

Bu da hücrelerin kan ile aldığı oksijeni alamayınca laktik-asit fermantasyonu ortaya çıkar. Bu fermantasyon ile enerji üretmeye çalışırlar. Bundan dolayı kaslarda ağrılar başlar ve yorgunluk hissi doğar.

Laktik Asit Nerelerde Bulunur?

Laktik Asit Nerelerde Bulunur?
Laktik Asit Nerelerde Bulunur?

Genel bir tanımlama ile Süt, süt ürünleri, bitkilerde ve bitki kalıntılarında (çürümüş bitkiler gibi), canlıların bağırsak ve ektodermik sümüksü dokularında bulunabilirler.

Laktik asit bakterileri, glikoz (şekeri) homo fermantasyon ve hetero fermantasyon şeklinde iki şekilde de küçük parçalara ayırırlar. Özellikle bu faydasından ötürü ev tipi veya fabrikasyon gıdaların mayalanması için faydalıdırlar.

Bu mayalanma (fermantasyon) süreci de gıdaların raf ömrünün fazla olmasında, besin değerlerinin korunmasında ve yükselmesinde etkili olur.

Laktik asit içeren Ev tipi fermente (mayalı) gıdalardan bazıları şunlardır:

  • Peynir
  • Peynir suyu
  • yoğur
  • tereyağı
  • kefir
  • kımız
  • sucuk
  • pastırma
  • boza
  • tarhana
  • şalgam
  • lahana turşusu
  • üzüm sirkesi

Laktik Asit Bakterileri ve işlevleri

İsmini de aldığı süt ve süt ürünlerinde bulunur. Laktik asit bakterileri ise bu ürünlere, onlara özgü koku, tat ve besin içeriği kazandırırlar.

Mesela süt ürünü olan tereyağı içeriğinde üretilen metabolitler ile diasetil, süt ya da ayrandan oluşturulan tereyağının kendine has kokusunun olmasını sağlarlar.

Yine, kefirin oluşmasını sağlayan laktik asit bakterilerinin kimi patojen bakteriler üzerinde oluşmayı önleyici tepkimeler gösterdiği gözlemlenmiştir.

Laktik Asit ve Cilde Faydaları

Laktik Asit ve Cilde Faydaları
Laktik Asit ve Cilde Faydaları

Akne, sivilce ve kırışıklıkların ve yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı olan güçlü bir bileşen olarak pazarlanan bugün cilt bakımında en popüler alfa hidroksi asitlerin (AHA) biridir.

Laktik asit aslında başka bir popüler AHA olan glikolik aside kıyasla daha naziktir ancak kullanırken hala bazı tehlikeler vardır. Bütün AHA’lar cilt için çok sert olabiliyorlar. Fakat doğal yollarla alınanlar daha sağlıklı etkiler bırakıyorlar.

Glikolik Asite karşı daha nazik, daha tolere edilen ve alternatif olarak kabul edilen AHA, daha topikal cilt bakım formülasyonlarında her zamankinden daha fazla etki yaratır. Fermente sütten türetilen, bu doğal asit tahrişe neden olmadan cildinizi dönüştürmeye yardımcı oluyor.

Ciltte Laktik Asit Kullanımı Güvenli mi?

Ciltte Laktik Asit Kullanımı Güvenli mi?
Ciltte Laktik Asit Kullanımı Güvenli mi?

Amerikan Kozmetik Madde İncelemesi Kurumu (CIR) uzman paneli, glikolik ve laktik asidin yüzde 10’luk konsantrasyonlarda kozmetik ürünlerde kullanımı, “artan güneş hassasiyetini önlemek için formüle edildiğinde veya kullanım talimatlarının günlük güneş koruma kullanımını içerdiğinde” güvenli olduğu sonucuna vardı.

Güneşten korunma konusunda son derece dikkatli olduğunuz sürece kullanımında bir sakınca olmadığı görülüyor. Amerikan gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bile, çalışmaların “güneş hassasiyeti etkileri geçicidir” ve “ürünleri kullanmayı bıraktıktan sonra da ortadan kalkmaktadır” diye ekliyor.

Ancak ajans, “UV radyasyona karşı cilt hassasiyeti… Dört hafta sonra glikolik asidin topikal uygulanmasından sonra artabilir” diye ekliyor “AHA’ların cildin UV ışınlarına dayanma kabiliyeti üzerindeki kalıcı etkilerini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duydukları sonucuna varmışlardır.

AHA Alternatifleri Neler?

AHA’lara karşı nazik, daha besleyici alternatifler var. Gevşek asit olan glikonik asit; cildinizin görünümünü yumuşatır ve aydınlatır. Papaya (papain) ve ananaslardan elde edilen meyve enzimleri (bromelain) de hassas ciltler tarafından iyi tolere edilen düşük seviyelerde asit içerir.

Ezme şeker ve bitki esaslı maskelerde yardımcı olabilir. Ne tür peeling uygularsanız uygulayın, cildinizi her zaman E vitamini ve bitki özleri (örneğin Yaşlanma Karşıtı Serumda bulunan.) gibi doğal antioksidanlarla çevresel stres kaynaklı olaylardan koruyun ve çinko oksit ihtiva eden güneş kremi kullanın.

Ciltte Laktik Asit Kullanımının Dezavantajları

Ciltte Laktik Asit Kullanımının Dezavantajları
Ciltte Laktik Asit Kullanımının Dezavantajları

2002’de Los Angeles Times, insanların cildini güneşten korumakta başarısız olduklarını belirterek AHA’lara bir özellik kazandırdı. AHA’ları ciltte kullandığınız zaman, cildin dış katmanından sıyrılır, bu da ciltteki etkili dökülme (eksfoliyatör) yapar.

Ancak bu süreçte cildi UV ışınlarının zarar verici etkilerine karşı daha savunmasız bırakır.

Bu, doğru korumasız olduğu takdirde sadece güneş yanığına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda güneşe maruz kalmanın hasar vermesi nedeniyle cildi zamanla daha da kötüleştirebilir. Daha da kötüsü, eğer cilt yanarsa, cilt kanseri riski altındadır.

LA Times’a göre AHA, güneş yanığı ve güneş hassasiyeti olasılığını, uygulandıktan sonraki bir hafta kadar artırabilir. Çoğu kullanıcı bunun farkında değildir ve güneş kremi ya da evde doğal olarak hazırlanılan peelingleri haftada bir veya iki gün kullanabilir.

Bu kullanımda dahi cildi, güneşin zararlı ışınlarına karşı korumak için, kremlerle desteklemelidirler. Aralıklı güneşe maruz kalma bile hassas cildi tahrip edebilir.

Amerikan gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 1992 ile 2004 yılları arasında AHA içeren cilt bakım ürünleriyle bağlantılı toplam 114 olumsuz dermatolojik deneyim raporu aldığını bildirdi. Birçoğunun deneyimlerini bildirmekten rahatsız olması nedeniyle bu sayı muhtemelen daha yüksekti.

Laktik Asit Yan etkileri Nelerdir?

Yanma, dermatit veya döküntü, şişme, pigment değişiklikleri, kabarcıklar veya lekeler, cilt soyma, kaşıntı, tahriş ve hassasiyet, kimyasal yanıklar ve artmış güneş yanığı gibi sorunlar.

FDA, AHA’nın etkilerini doğrulayan çalışmaları da not etmektedir. Örneğin, bir AHA cilde uygulandığında güneşe duyarlılık artar.

Dört haftadan sonra gönüllülerin UV ışınları tarafından üretilen cilt kızarıklığı hassasiyetinin yüzde 18 oranında arttığı görülür. Bununla birlikte UV ışınından kaynaklanan hücresel hasar duyarlılığının iki katına çıktığını bildirmektedir.

FDA, AHA içerikli kimyasal kremler kullananları, artmakta olan güneş yanığı riskine karşı uyarmak için AHA ürünleriyle ilgili bu uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini de önermiştir. Bununla birlikte, bu uyarılar tipik olarak deri hasarından veya deri kanseri riskinden bahsetmemektedir.

deneme bonusu

mobil ödeme bahis

mobil ödeme bahis

bahis siteleri

bedava bahis

bonus veren siteler

güvenilir bahis siteleri

cmt cüzdan

güvenilir casino siteleri

deneme bonusu veren siteler

bedava bonus

illegal bahis