Türkiye’de ki Siyasi Partiler Genel Başkanları ve Logoları…Cumhuriyet tarihinde Türk siyasi hareketi içerisinde yer almış onlarca parti kurulmuş, bir kısmı kapatılmış ya da kapanmış, bir kısmı ise halen faaliyetlerine devam etmektedir. Bu araştırma yazımızda sizlere, Türkiye’de ki siyasi partiler ve siyasi partilerin genel başkanları ile logoları hakkında bilgiler sunacağız.
Türkiye’de ki Siyasi Partiler ve Genel Başkanları
Türkiye’de ki siyasi partiler ve genel başkanları kimler? Bu sorunun cevabı ve siyasi partilerin logoları, aşağıda yer almaktadır.
Anadolu Partisi – Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan
Türkiye’de ki Siyasi Partiler AK Parti – Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan
Hiç şüphesiz ki, Türkiye’de ki siyasi partiler arasında en dikkat çekeni AK Parti olmuştur. Kurulduğu yıldan itibaren gerçekleşen ilk seçimlerden bugüne kadar her seçimde Türkiye genelinde birinci parti olmayı başaran AK Parti, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulmuş ve halen mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkanlığı altında faaliyetlerini yürütmektedir. Türkiye’de çok köklü reformları gerçekleştiren parti, özellikle sağlık ve ülke yönetimi konusunda devrim yapmıştır.
Alternatif ve Değişim Partisi – Başkan Mustafa Reşit Burkan
Ayyıldız Partisi – Serap Gülhan
Bağımsız Cumhuriyet Partisi – Mühibe Müge Gülses
Bağımsız Türkiye Partisi – Haydar Baş
Türkiye’de ki siyasi partiler arasında fazla oy alamazsa da, adını sıklıkla duyurabilen bir partidir. Genel başkanlığını, kurucu Genel Başkan Haydar Baş yapmaktadır. Renkli kişiliği ve yaptığı sıra dışı açıklamalarla dikkat çeken Haydar Baş, özellikle Atatürk’ün anne tarafından bir seyyid olduğunu ve hatta çok dindar bir insan olduğunu sıklıkla tekrar etme gereği duymaktadır. Partinin Türkiye geneli oy ortalaması yüzde 2’yi geçemese de, genel başkanın yaptığı sıra dışı açıklamalar partinin isminin sıklıkla duyulmasına neden olmuştur.
1923 Cumhuriyet Partisi – Başkan Muharrem Ayrancı
Büyük Anadolu Diriliş Hareketi Partisi – Sabri Örnek
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Mustafa Destici
Büyük Birlik Partisi, Türk siyasi tarihinin en önemli duayenleri arasında yer alan ve bir helikopter kazasında şehit düşen Muhsin Yazıcıoğlu tarafından kurulmuştur. 29 Ocak 1993 tarihinden beri birçok maddi zorluğa rağmen ayakta kalmayı ve seçimlere girmeyi başaran parti, Türk-İslam sentezini savunan milliyetçi muhafazakar siyasi partiler arasında bulunmaktadır. Kurucu Genel Başkan Muhsin Yazıcıoğlu vefat ettikten sonra yerini şuanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a baş danışmanlık yapan Yalçın Topçu almış, onun görevi bırakması üzerineyse Mustafa Destici seçilmiş ve halen bu görevi yürütmektedir.
Büyük Turan Partisi – Coşkun Durmuş
Cihan Partisi – İsmail Tektaş
Cumhuriyetçi Türk Partisi – Kenan Kaplan
Cumhuriyet Halk Partisi – Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
Türkiye’de ki siyasi partiler arasındaki Cumhuriyet Halk Partisi, ülkemizin ilk ve en eski partisi olma özelliğini taşımaktadır. CHP’nin bir diğer önemli özelliğiyse, partiyi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olmasıdır. 9 Eylül 1923 yılında o dönem Halk Fırkası ismiyle kurulan CHP, sonrasında 1924’te Cumhuriyet Halk Fırkası ismini almış ve son olarak da bugün ki adını, 1935 yılında almıştır.
Şuanda Genel Başkanlık koltuğunda Kemal Kılıçdaroğlu oturmakta olup, parti tarihinde Türk siyasetine damga vurmuş birçok siyasetçi genel başkanlık yapmıştır.
İsmet İnönü, Celal Bayar, Bülent Ecevit, Deniz Baykal ve Altan Öymen gibi farklı isimler, Atatürk’ten sonra CHP Genel Başkanlığı yapmış isimlerden sadece bazılarıdır.
Demokrat Parti – Genel Başkanı Gültekin Uysal
En köklü Türk siyasal partileri arasında bulunan Demokrat Parti’nin kökleri, 1946 yılına kadar dayanmaktadır. Önceki adı Doğru Yol Partisi olan DP, geçmişten günümüze kadar birçok ünlü siyasetçinin genel başkanlık yaptığı bir partidir.
Süleyman Demirel ve Tansu Çiller gibi isimlerin Doğru Yol Partisi adı altında başkanlık yaptığı partinin ismi Demokrat Parti olarak değiştirilerek kurulmasından sonra, Mehmet Ağar, Süleyman Soylu, Hüsamettin Cindoruk, Namık Kemal Zeybek gibi Türk siyasetinin önde gelen isimleri genel başkanlık yapmıştır. Partinin şuan ki genel başkanı ise, Gültekin Uysal’dır.
Demokratik Sol Parti – Önder Aksakal
Bilinenin aksine partiyi Bülent Ecevit değil, eşi Rahşan Ecevit 14 Kasım 1985’te kurmuştur. Sol ideolojik görüşe sahip olan parti, mecliste girerek grup oluşturmayı başarmış bir partidir. Rahşan Ecevit’ten sonra yerine eşi geçmiş ve seçimlerde başarı yakalamıştır.
Devrimci Halk Partisi – Celal Özcan
Devrimci İşçi Partisi – Ömer Sungur Savran
Türkiye’de ki Siyasi Partiler Doğru Yol Partisi – Çetin Özaçıkgöz
Çok köklü bir geçmişe sahip olan partinin ismi, 2007 yılında Demokrat Parti olarak değişmiş ve hemen yerine bir gün sonrasında aynı isim ve logoyla yeniden Doğru Yol Partisi kurulmuştur. Genel başkanlığını, Çetin Özaçıkgöz yapmaktadır.
Doğuş ve Aydınlık Partisi – Bekir Sıtkı Karaduman
Emek Partisi – Selma Gürkan
Emekçi Hareket Partisi – Genel Başkanı Sibel Uzun
Engelsiz Türkiye Partisi – Muharrem Parmaksız
Engelsiz Yaşam Partisi – Hayri İdin
Esnaf ve Çiftçi Partisi – Fatma Türkan Sürmeli
Ezilenlerin Sosyalist Partisi – Figen Yüksekdağ Şenoğlu
Geç Anadolu Partisi – Ali Alemdaroğlu
Hak ve Hakikat Partisi – Dursun Çiçek
Has Parti – Genel Başkanı Mücahit Kanpolat
Halkların Demokratik Partisi – Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ
15 Ekim 2012 yılında kurulan HDP, Kürt milliyetçiliği söylemleri ile kendini tanıtmış olsa da, partinin bölücü örgüt PKK ile yakın bağı olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Devletin ideolojik değerlerine karşı yaptıkları açıklama ve eylemler nedeniyle parti yetkilileri sürekli yargılanmakta ve cezaevlerine konulmaktadır.
Türkiye’de ki Siyasi Partiler Hür Dava Partisi – Zekeriya Yapıcıoğlu
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da tabanı daha kuvvetli olan HÜDA PAR, 2013 yılında kurulmuş Türkiye’de ki siyasi partiler arasında, İslamcı söylemlerle siyaset yapan partilerden birisidir.
Komünist Parti – Genel Başkanı Özlem Şen Abay
Liberal Demokrat Parti – Cem Toker
Milliyetçi Hareket Partisi – Genel Başkanı Devlet Bahçeli
Türkiye’nin en büyük ve köklü siyasi hareketlerinden birisi olan MHP, Türk İslam sentezini ve Türk milliyetçiliği savunan sağ görüşlü bir siyasi partidir. Partinin kurucu Genel Başkanı, Alparslan Türkeş’tir. Büyük Birlik Partisi merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun uzun yıllar görev yaptığı MHP, şuanda Genel Başkanlık görevinde bulunan Devlet Bahçeli yönetiminde siyasette aktif ve kilit rol oynamaktadır.
Saadet Partisi – Temel Karamollaoğlu
Türkiye’de ki siyasi partiler arasında köklü bir geçmişi bulunan Saadet Partisi, Türk siyasetinin duayen isimlerinden olan Necmeddin Erbakan’ın temelini attığı kapatılan diğer milli görüş hareketinin devamı niteliğinde bir partidir. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 3’e yakın oy alan Saadet Partisi’ne, milli görüş çizgisinden çıktığı iddialarıyla yoğun eleştiriler yapılmaktadır.
Türkiye’de ki siyasi partiler ve genel başkanları hakkında, kısa bilgiler verdik. Bu partilerin dışında, küçük çaplı birçok siyasi parti bulunmakla birlikte, genellikle ismini bir nebze olsun duyurmuş olan partilere öncelik verilmiştir. Parti isimlerinin altında bulunan siyasi parti logoları olup, partilerin özellikle seçimlerde ayırt edilmesi hususunda önemlidir.