Kulvar Haber

Yavşan otu nedir? Neye yarar?

Yavşan otu nedir? Neye yarar?
48 views
23 Nisan 2019 - 16:37

Anavatanı Avrupa olarak bilinen Yavşan Otu (Veronica anagallis-aquatica) Asya ve Kuzey Amerika gibi zengin killi ve kireçli topraklarda yetişir. Ormanların az ağaçlı, güneş alan bölgelerinde yetişen yavşan otu Türkiye’de İç Anadolu, Kuzey Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.

Sıracagiller ailesine ait olan, çiçekleri mavi, beyaz, yeşil ve gri renklerde, kabarık gövdesi olan yavşan otunun içerisinde tanen, flavon, kahve asidi ve glikozitler bulunmaktadır.

Toplanan yeni bitkilerin kokusu bulunmaz; ancak kurumaya başlayınca hoş bir koku ve aroması oluşur. Ayrıca ilk toplandığında acı olan ot kurumaya başladığından itibaren tatlanmaya başlar.

Birden çok faydası bulunan yavşan otu düzenli kullanılınca etkisini göstermektedir. 1 bardak kaynar su içerisine 2 tatlı kaşığı atılıp 10 dakika demlenmesi beklendikten sonra, sabah kahvaltılarında içilir. Gerekli dozdan fazla alınınca sinir sitemi gerginliği, baş ağrısı vb. yan etkiler göster.

Acı Yavşan Otu neye yarar?

  1. Nefes darlığı tedavisinde kullanılır.
  2. Sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır ve iştah açar.
  3. Gaz giderici özelliği sayesinde bebeklerde kullanılabilir.
  4. Vücudun direncini artırır.
  5. Kabızlığı önler.
  6. Bağırsak parazitlerinin yok olmasını sağlar.
  7. Yaraları iyileştirmede kullanılır.
  8. Kan basıncını düzenler.
  9. Kanın temizlemesinde önemli rol oynar.
  10. Kanamaları durdurmak için tampon gibi kullanılır.
  11. Romatizma ve siyatik ağrılarını hafifletir.
  12. İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  13. Saç bakımı için kullanılır.
  14. Baş, omuz ve kulunç ağrılarının azalmasını sağlar.
  15. Mide ve karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  16. Hemoroit tedavisinde etkilidir.
  17. Ödem atıcı özelliği bulunur.
  18. Mesane ve bağırsak iltihaplanmalarında kaynatılıp 1 tatlı kaşı bal ilave edilerek kullanılır.
  19. Siyatik ağrılarına iyi gelir.
  20. Biberiye otuyla kaynatılıp kullanılınca bağırsak ve boşaltım sistemine fayda sağlar.
  21. Mısır püskülüyle birlikte kaynatılınca adet kanamalarını artırıcı etki yaratır.
  22. Demlenen yavşan otu her sabah düzenli şekilde kullanılınca bağırsak kurtlarını yok eder.
  23. Göğüs hastalıklarına, nezle ve bronşite iyi gelir.
  24. Sinirli otla birlikte kaynatılıp tüketildiğinde kanı, mideyi ve ciğeri temizler.
  25. Kaynatılarak kür haline getirilen yavşan otu saç dökülmelerine karşı etkilidir.
  26. Sinir romatizması hastalığının tedavisinde kullanılır.
  27. Yavşan otuyla hazırlanan karışım ile banyo yapılıp, suyun içinde dinlenilirse yaraların iyileşme süresi hızlanır ve kaşıntılar giderilir.
  28. Yavşan otunun öz suyuyla ağız gargara yapılarak ağız ve boğaz yolundaki yaraların iyileşmesine yardım eder.
  29. Diyabet hastalarının kan şekerini düşürmesinde kullanılan etkili bir bitkidir.
  30. Ciltte oluşan tahriş ve kızarıkların giderilmesinde kullanılır.

Yavşan Otu nasıl kullanılır?

  1. 300 ml kaynar suya 2 tatlı kaşığı yavşan otu ilave edilerek 10 dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek içilir.
  2. 1 litre kaynamış suya 1 avuç yavşan eklenir ve 10 dakika beklenerek banyo kürü hazırlanır. Yapılan bu kür küvetteki suya ilave edilip vücut içinde dinlendirilir. Eğer küvet yoksa ilave edilen su vücuda dökülür.
  3. Yeni doğan bebeklerdeki gaz ve kabızlığı önlemek için 1 bardak kaynar suyun içine 1 çay kaşığı yavşan otu ve 1 çay kaşığı çiçek tozu ilave edilerek dinlendirilir. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra bebekler birkaç tatlı kaşı miktarında verilir. 2 ya da 3 gün düzenli kullanım sonunda bebekteki gaz ve kabızlık sorunu giderilir.

Yavşan otu fazla miktarda kullanılınca baş ağrısı ve sinir gerginliğine neden olur. Ayrıca hamile kadınlarda kesinlikle kullanılması tavsiye edilmemektedir. Yan etkileri göründüğünde keçi boynuzu yemek ya da kaynatıp suyunu içmek yan etkinin tesirini azaltacaktır.