Yemeklerde baharat olarak kullanılan ve latince adı Curcuma longa olan zerdeçal bitkisi zencefil ailesindendir. Hindistan da yetişir. Hindistan safranı olarak da bilinir. Sarı renkte çiçekleri ve sivri yaprakları mevcuttur. Safrana benzer boyalı bir maddedir.
Bitkinin kökünden zerdeçal tozu elde edilir. Yemeklerde kullanıldığı gibi kumaşlara renk vermek amacıyla da kullanılır. Demir, potasyum, C vitamini, B6 ve magnezyum, mineraller içermektedir.
Zerdeçal neye iyi gelir?
Zerdeçal yüzyıllardan beri hem besin hemde şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kolon kanseri, meme kanseri, cilt kanseri ve prostat kanserini önlediği söylenilmektedir.
İçeriğinde bulunan kurkumin maddesi kanserli hücrenin yayılmasını önlemektedir. Bunama ve Alzheimer riskini azaltır. Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Cilt üzerindeki yaraların tedavisini kolaylaştırır.
Antioksidan özelliği mevcuttur. Vücutta bulunan zararlı toksinleri dışarıya atmaya yardım eder. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığının önüne geçer. Kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Kanser tedavisinde
Tedavisi zor bir hastalık olan kanser doğal yöntemlerle hafifletilebilir. Bu nedenle akla ilk gelen zerdeçal bitkisi olmalıdır. Zerdeçal kanserli hücrelerle savaşta vücuda yardımcı olduğuna inanılır. Prostat kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri üzerinde oldukça etkilidir.
Romatizma hastalığında
Eklem ağrılarını azaltır. Romatizma hastalığında zerdeçal önemli rol oynar. İltihabı giderir. Antioksidan özelliğiyle vücuttaki hücrelere zarar veren radikalleri yok eder.
Şeker hastalığında
İnsülin direncini ve kan şekerini düzenler. Şeker hastalığının ortaya çıkmasını engeller. Aynı zamanda orta düzeyde ilerleyen şeker hastalığının tedavisinde kullanılır.
Kolesterol hastalığında
Yapılan bilimsel araştırmalara göre zerdeçalın kolesterol seviyelerini dengede tuttuğu gözlemlenmiştir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde
Lipopolisakkarit içermesiyle vücudun bağışıklık sistemini uyarmaktadır. İçeriğindeki bu madde sayesinde bakterilere, iltihapa, radikallere karşı oldukça etkilidir.
Soğuk süte yarım çay kaşığı katılarak içilen zerdeçal soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmektedir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.
Dezenfekte ilacı olarak da kullanılabilir. Ciltte oluşan kesiklerde yaralarda toz halinde üzerlerine dökülen zerdeçal bakterilerin ve mikropların ölmesine neden olur. Ayrıca yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Zerdeçal kilo verdirir mi?
Yemeklerden önce yarım çay kaşığı tüketilmiş olan zerdeçal iştahı keser ve kilo vermeye yardımcı olur. Obezite ve kilo rahatsızlıklarına karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Alzheimer hastalığında zerdeçal
Beyin hastalığı olan Alzheimer tedavisinde zerdeçal kullanılır. Çünkü zerdeçal beyindeki oksijeni artırarak hastalığı tedavi eder ve hatta önleyebilir.
Zerdeçalın sindirim sistemi üzerinde etkisi
Safra kesesine karşı şifa kaynağı olan zerdeçal şişkinliğe ve gaz şikâyetlerine iyi gelmektedir. Sindirim sistemine yarar sağlayabilmesi için zerdeçalın çiğnenerek tüketilmesi şarttır.
Karaciğer hastalıklarındaki etkisi
Vücuttaki zararlı toksinleri dışarıya atarken kan dolaşımını düzenler vücut ısısını dengeler. Vücudun temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Zerdeçal suyunun etkileri
Antioksidan deposu olan zerdeçal suyla ya da sütle tüketilebilir. Kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hafıza kaybını önler. Kanserle savaşır. Hazmı kolaylaştırarak sindirim sorunlarının önüne geçer.
Midenin ihtiyacı olan asitleri düzenlemektedir. Kanda enfeksiyon oluşumunu engeller. Kolesterolü düzenlemekte ve şeker hastalığını önlemektedir. Kandaki pıhtılaşmanın önüne geçer.
Mide de oluşan gastrit, ülser, yanma gibi problemlerin önüne geçmektedir. Kasları güçlendirici özelliğe sahipken tam bir sakinleştirici özelliği mevcuttur.
Zerdeçal nasıl tüketilir?
Zerdeçal zencefil gibi günlük dozu 4 gr mı geçmemelidir. Limonla, sütle, suyla ve zencefille karıştırılabilir.
Zerdeçalın yan etkileri
Her bitkide olduğu gibi zerdeçalda kullanım miktarı aşılmamalıdır. Aksi takdirde kişide kramplara gaz şikâyetlerine neden olabilir. Baharatlara karşı hassasiyeti olan kişilerin dikkatli kullanması gerekir.
Aşırı tüketilmesi sonucunda kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kusma gelişebilir. Zerdeçalın kan cıvıtıcı özelliği göz önüne alınarak cerrahi işlem öncesinde tüketilmemesi önerilir.
Karaciğer ve şeker hastaları doktorlarına danışarak kullanmalıdırlar. Fazla tüketildiğinde kan hücresi zarar görebilir. Ayrıca aspirin ve wafarin gibi ilaçlarla birlikte alınması çok sakıncalıdır.